Dünyaca ünlü Macar çizgi film yapımcısı John Halas, “Animasyon, bizim asrımızda yaratılan tek gerçek hür sanatıdır. Anismayonun geleceği aydındır…” sözleriyle 1979 yılında Birinci Uluslararası çizgi film festivalinin Varna’daki açılışını gerçekleştirmiş. Bir sonraki festivaller, beş tanesi iki sene arayla düzenlenmiş ve uluslararası sahnede büyük saygı kazanmıştır. Animasyon sayesinde, Varna, Anesi, Zagreb, Otava ve Hiroşima ile boy ölçer.çizgi film Bulgaristan’da 1989 yılında meydana gelen demokratik değişikliklerin ardından Varna festivali, çalışmalarına 2011 yılına kadar ara verir. Bulgar animasyon ustası Anri Kulev’in uzun yıllık çabaları sonucu ve 22 yıl aradan sonra festivalin yedincisi açılıyor. Bu yıl 10 ile 14 Eylül tarihleri arasında Varna yine çizgi film heyecanını yaşıyor. Anri Kulev şunları paylaştı: “Geçen yıl dünya çapında çekilen tüm filmler bugün Varna’da. 800’ün üzerinde film geldi, komisyon bunlardan 87 tanesini seçti, ki bunlar 37 ükeden geliyor ve 5 ayrı kategoride yarışıyor.

Yani festival bu yıl yarışma olarak gerçekleşiyor. Diğer ilginç olay, son derece saygın uluslararası jüri sadece fimleri değerlendirmeyecek, aynı zamanda da kendi sanatını sergileyecektir. Jüride Profesör İvan Veselinov yer alıyor, ki kendisi bir Bulgar çizgi film ustası ve uzun yıllık bir yönetmendir. Diğer jüri üyesi ise Belçikalı Jean-Luc Slock. Kendisi Avrupa, Afrika, tek sözle tüm dünya çapında çocuk çizgi film atölyeleri kuruyor. Jean-Luc Slock inanılmaz bir olaya imza attı. Görme engelli çocuklarla çizgi film çekti. Bir sonraki jüri üyesi ise Rusyalı Mihail Aldaşin. Büyük Fransız yazar Florance Miay hem bir animasyon dersi hocası, hem de iyi ve enerjik bir sanatçı. Otto Alder, İsviçre’den geliyor- o da amimasyon hocası ve aynı azamanda film eleştirmeni.

Festivalin açılışına iki sergi eşlik etti. Geleneksel olarak film festivali sırasında büyük üniversiteliler buluşmaları da düzenleniyor. Çizgi film sanatseverler ve profesyonel ustalar için konferanslar düzenlenecek. Bu arada 6 ülkeden yedi animasyon üniversitesi de festivalde kendi sanatını tanıtacak. Bunlar arasında Bulgaristan’dan Nov Bılgarski Universitet ve Ulusal Tiyatro ve SinemaSanatı Akademisi (NATFİZ) de var.

En küçükler için de birşeyler düşünülmüş. Bu festivalde de animayon atölyeleri yer alacak. Yine Varna Festivali Müdürü Anri Kulev’i dinliyoruz:

“Nov Bılgarski Uviversitet, Yeni Bulgaristan Üniversitesinden bir grup öğrenci çocuklarla çalşmalara başladı. Özel olarak kurulan çadırla birlikte adım adım Varna semtlerini gezdi ve çok ilginç çocuk gösterileri sundular. Deniz parkında çocuklar çizgi fimlerini yaratacak ve bunlar beyaz perdeye yansıyacak. Ödüllerimiz de var. Burada amaç, çocukları sinema salonlarına geri getirmektir.”

Çeviri: Şevkiye Çakır

Reklamlar