Bulgaristan Meclisi’ne bağlı Çalışma ve Sosyal Politika Komisyonu Başkanı Korneliya Ninova, gazetecilere 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren kesin olarak asgari işçi ücretinin 340 leva olmasının kararlaştırıldığını açıkladı.leva
Ninova, 2014 yılı bütçesinde sosyal politika için 400 milyon leva daha fazla kaynak ayrıldığını bildirdi. Asgari işçi ücretinin yükseltilmesiyle birlikte annelik parası ve engelli çocuklar için verilen yardım parasının da asgari ücretten yüzde 70 miktarında yükseltilmesi öngörüldüğü belli oldu. Ninova, “Önümüzdeki yılın ortasında devlet bütçesi tarafından finanse edilen sektörlerde maaşların yükseltilmesini de konuşuyoruz, fakat şimdilik yüzde kaç oranında olacağını söylemek zor. Çocuk parasına da zam gelecek. Şimdilik 35 levadan 40 olacağını söyleyebiliriz” diye açıkladı.

Çocuk parasına zam, 350 levaya kadar geliri olan aile fertlerine uygulanacak.
Gelecek yıl bütçesinde sosyal politikanın öncelik olduğu ve gerçekleştirilmesi için de ekonomi büyümeye önem verileceği belli oldu.

Ninova, hükümetin 1 Temmuz 2014 yılından itibaren emekli aylıklarının endekslenmesini önerdiğini kaydetti. BSP partisinin ise genelde yılın ortasında yapılan bu uygulamaya aykırı olarak 1 Nisan’dan itibaren emekli maaşlarının endekslenmesini önerdiğini duyurdu. Şu anda mali açıdan bu teklifin gerçekleştirilmesinin mümkün olup olmadığına dair hesaplamalar yapıldığı anlaşıldı.

Ninova, Başbakan Plamen Oreşarski’nin idare kurumlarında memur sayısının yüzde 10 azaltılacağını duyurmasıyla ilgili, “Bu kararın mali etkiden başka hizmet kalitesini de iyileştireceğini umuyorum” diye yorum yaptı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar