Написано от Христо Христов

Сайтът desebg.com публикува строго секретен план за основните агентурно-оперативни мероприятия от отдел 02 на Шесто управление на ДС за 1983 г.

Отдел 02 на Шесто управление на ДС отговаря за борбата с идеологическата диверсия и друга подривна дейност сред младежта и спорта, българските и чуждестранни студенти, аспиранти, специализанти и преподаватели.

В строго секретния план, утвърден от началника на Шесто управление за борба с идеологическата диверсия ген. Петър Стоянов, е посочено, че оперативният състав на отдела се ръководи от решенията на 12-ия конгрес на БКП, указанията на Тодор Живков на Националното съвещание на МВР-ДС от 1981 г. и от разпорежданията на ръководството на МВР и идеологическото управление на ДС.

Целта е по линия на младежта, българските и чуждестранни учащи да провежда „целенасочени, настъпателни действия срещу идеологическите посегателства на противника за разкриване, предотвратяване и пресичане на каналите на проникване [на идеологическа диверсия] сред младежта.

Отдел 02 на Шесто управление на ДС планира да пресича опитите на „реакционни, екстремистки, религиозни и други идейно-подривни центрове и организации да внесат разкол в прогресивното международно младежко движение”.

Същото така стремежът на идеологическото управление на ДС е да не допуска „негативни процеси и явления сред младежта”.

То си поставя за задача да провежда и „широка, своевременна и ефикасна профилактична работа сред младежта, българските и чуждестранни учащи се, за пресичане на вражески и нелоялни прояви и довеждането на  ангажиралите се в нелоялна дейност до наши позиции”.

Отдел 02 на Шесто управление, работещ по линия на младежта си взаимодейства с „братските органи за сигурност и най-вече с КГБ, изучаване и прилагане на опита им в работата по проблемите на младежта”.

Конкретните задачи, поставени пред отдела, са изброени подробно, като срещу всяко от тях е поставен срок и отговорник. Цитирани са и конкретни разработки срещу български и чуждестранни граждани.

Планирано е през 1983 г. да бъдат вербувани нови 35 агенти и изграждани на две нови резидентурни групи в Софийския университет “Климент Охридски”.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и образованието 1944-1989” на Комисията по досиетата, 2011 г.
alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

Reklamlar