Изселническата организация Бултюрк със седалище в Истанбул има готовност да превозва наши изселници до генералните консулства в нашата страна за изборите за президент и парламент в южната ни съседка. Много нашенци с двойно гражданство се връщат през лятото в Родината си, но имат желание да упражнят вота си на 24 юни. За тях ще бъде осигурен  транспорт, за да могат да подкрепят своите политически фаворити. Това заяви за Кърджали бг вести председателят на Бултюрк Рафет Улутюрк. Той бе на обиколка в България и е на мнение, че досегашният президент на Република Турция Реджеп Таип Ердоган е без конкуренция. В някои райони на страната сред турското население процентът на одобрение достига 80 на сто.

Този път автобусите няма да идват от Турция. Ще създадем условия да се гласува и в България, категоричен е Улутюрк. Той смята да постави въпроса за откриване на секция в Кърджали.

Улутюрк отбеляза, че този път изборите ще са различни, поради първия по рода си пряк избор на държавен глава. Ще има две бюлетини. Едната за президент другата за депутати. Той посочи, че до изборите за парламент са допуснати десет партии, а за президент – 4. За сега единствено Реджеп Таип Ердоган е обявил публично кандидатурата си. Тази възможност имат още претенденти от Народорепубликанската партия, Демократичната партия на народите и Добрата партия.

Рафет Улутюрк посочи, че на тези избори ще бъдат решаващи гласовете на избирателите с корени от България. Според него в южната ни съседка близо десет милиона са жителите, които са се изселили или са потомци на изселници от нашата страна. Става дума за милиони избиратели.

Бултюрк все още не е взела решение, кого от кандидатите за президент ще подкрепи. Тя проучва и бъдещите номинации за парламент.

Ние търсим хора, с които можем да работим. Турция е ключова държава в международната политика, мост между ислямския и християнския свят, каза още Рафет Улутюрк. Той е убеден, че след изборите на 24 юни Турция ще се превърне в лидер на ислямския свят.

Улутюрк смята, че ще са много важни и парламентарните избори. Той критикува партиите, че не работят с изселническите организации. Този път ще обърнем голямо внимание на кандидатите, които ще издигнат Бултюрки Балгьоч, подчерта Рафет Улутюрк.

Георги Кулов

Alıntı: http://www.kardjali.bgvesti.net/news/450509/Tragvat-avtobusi-s-izselnici-za-izborite-v-Turciya–sthe-glasuvat-po-konsulstvata-u-nas

Reklamlar