Софийският градски съд отказа регистрация на партия ДОСТ. Сред мотивите за решението е, че тя ще бъде етническа, което личи “заиграването” с турската дума дост.
Решението с дата 7 юли 2016 година е публикувано изцяло на сайта на Софийския градски съд.

ДОСТ е партията, която Лютви Местан основа след изключването му от ДПС в края на миналата година.

Той обяви учредяването й на 27 февруари т.г. Основа на формацията бяха няколко бивши депутати, изключени или отцепили се от ДПС.

Абревиатурата е от “Демократи за отговорност, свобода и толерантност”, а същевременно думата “дост” означава на турски език приятел, другар.

Решението да се откаже регистрация на тази партия е на съдия Лилия Илиева. То не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

В обосновката на решението съставът на СГС се спира на турско-персийския произход на думата “дост” и стига до извод, че Местан “напълно съзнателно е искал съкращението… да образува точно тази дума”.

“В устава на ПП “ДОСТ” не се съдържа и намек, че това ще е партия на етническа, расова или верска основа, но съдейки по “заиграването ” с абревиатурата, най-вероятно партията ще действа ако не на верска или расова, то поне на етническа основа”, се отбелязва в съдебния акт.

А чл. 11 от Конституцията забранява образуването на партии на етническа, расова или верска основа.

Съдебният състав се е вгледал освен това за “неясноти и противоречия в устава” на кандидатстващата за регистрация партия, в декларираните нейни цели.

Пример, който също (също като “дост”) допира до езиков спор, е формулировката “безусловно установяване и реабилитиране на чувството за национално и гражданско достойнство.”

Съдът обаче отбелязва: “Установяване” означава тепърва да се изгражда това чувство, сякаш не го е имало преди…”

Друг пример е, че “запитан от съда как ще гарантира независимостта на българските медии от олигархични обръчи”, молителят (т.е. Лютви Местан) не посочва нищо конкретно. А “това подсказва най-малкото неуважително отношение към институцията съд”.

Съставът на Софийския градски съд заключава: “…не може да се приеме за доказано, че новоучредената политическа партия “Демократи за отговорност, свобода и толерантност” си е поставила тези цели, които са записани в устава й и има яснота как да ги постигне.

Учредителите на ДОСТ се опасяваха от подобен изход от делото и точно преди месец Лютви Местан беше поискал отвод на съдия Илиева.

Регистрацията на ДОСТ има пряко отношение към изхода от президентската надпревара, обясни тогава Местан. Той посочи, че на балотажа ще има сблъсък между евроатлантизма и евразийските сили.

Лютви Местан изрази подозрения, че в работата на съда се намесват политически партии и оказват натиск.

Решението на СГС е лоша новина не за ДОСТ, а за България, за демократичния и евро-атлантически образ на страната ни, изтъкна партията в обширна позиция (820 думи).

Ръководството на партията ще го обжалва пред ВКС още в понеделник.

Текстът бе разпространен малко след новината за решението. В него се твърди, че “Партия ДОСТ е учредена в пълно съответствие не само с Конституцията на Р България, но и със Закона за политическите партии.”

Мотивите, с които е отказана регистрация, превръщат съмненията “в убеденост, че съдията е пристрастна и необективна”, се казва в позицията на ДОСТ.

Най-много място е отделено на оборването на два аргумента на съда – първо, че “дост” е турска дума и второ, че партията е етническа.

В заключение се изразява очакване за регистрация на ДОСТ, “защото обратното ще означава само едно – нарушено конституционно право на политическо сдружаване и победа на ретроградните сили в България”.

Първата реакция на решението от страна на друга партия беше на Красимир Каракачанов, депутат от Патриотичния фронт и лидер на ВМРО.

“Това е една добра новина за българското правосъдие”, каза пред журналисти Каракачанов, цитиран от “Фокус”.

“Не е редно в българския политически живот да влизат субекти или да участват субекти, които са креатури на други държави. Така че поздравления на българския съд”, коментира лидерът на ВМРО.

По думите му, ако се проследят изказванията и позициите на тази партия, тя няма разминавания с постулатите на турската външна политика.

По повод намерението на ДОСТ да обжалва Каракачанов посочи, че има достатъчно информация в специализираните органи и служби, която да заинтересува горната съдебна инстанция.

Reklamlar