Стотици българи, стекли се на освещаването на Желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул, не успяха да видят на живо президента на Република Турция Реджеп Таип Ердоган и българския премиер Бойко Борисов, които участваха в церемонията. На брега на Златния рог хиляди полицаи и барети охраняваха по въздух, суша и море двамата държавни ръководители. Служителите по сигурността надвишаваха няколкократно поканените официално гости от Турция и България. Възможност да видят Ердоган и Борисов имаха само ВИП – гостите, успели да преминат през четири пункта за проверка. Те бяха настанени в закрит павилион, за да не може от въздуха да се следи местоположението на турския държавен глава. Останалите гости бяха поканени в „кошарка“, където можеха да гледат държавниците на видеостена. Строгите мерки за сигурност се обясняваха със зачестилите заплахи за живота на Реджеп Таип Ердоган.

Денят 7 януари започна традиционно за стария истанбулски квартал „Фенер“, днес „Фатих“. Жителите му, макар и жевеещи в една от силно застроените части на мегаполиса, бяха събудени от петли, по вековна традиция. Храмът „Св. Стефан“ блестеше с цялото си великолепие, осветяван до ранни зори от мощни прожектори. Утрото бе тихо, защото кварталът бе напълно отцепен от съображения за сигурност. В близост до „Ая Стефан“, както турците наричат църквата, бяха направени специални заграждения и пропускателни пунктове. Въоръжени полицаи проверяваха поканите на гостите от Турция и България. Някои от тях бяха върнати безапелационно, защото не бяха потвърдили при организаторите, че ще пристигнат за тържеството. Всеки бе щателно претърсван, минаваше и през скенер. Най-много затрудниха полицаите самодейците от ансамбъл „Китна Тракия“ от Хасково, заради народните носии и пищни фусти.

Пропусканите лица бяха разделени на ВИП – персони, гости и журналисти. Сред високопоставените лица бяха генерални консули на европейски държави, духовни водачи на мюсюлмански, католически, православни общности, общественици. В заветния павилион бе допуснат председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов. Бившият му съпартиец Румен Петков остана навън в „кошарката“. Самодейците от ансамбъл „Китна Тракия“ се опитаха на два пъти да влязат сред ВИП – гостите, но безуспешно. Сякаш напук на охраната те запяха „Назад, назад, моме Калино“. Зави се кръшно хоро, точно когато от секретен вход в павилиона влязоха Ердоган и Борисов. Обезпокоени внедрените сред гостите полицаи се „разшетаха“. От близките сгради се отвориха прозорци и се показаха маскирани. От камбанарията на „Св. Стефан“ се размърдаха снайперисти. Хеликоптер и дронове закръжиха над множеството. ВИП – персона припадна в ръцете на охраната от вълнение.

След литургия в храма, отслужена от Вселенския патриарх Вартоломей и българският патриарх Неофит, започна светската част. В Павилиона се бе събрал политическият елит на южната ни съседка: президентът, премиерът, външният министър, кметът на Истанбул. Борисов беше придружен от нашият първи дипломат Екатерина Захариева, главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ и депутатът Вежди Рашидов.

Ораторите бяха кратки. Говореше се за религиозна толерантност и добри междусъседски отношения.

Пример даде Васил Лязе, председател на фондацията на Българската православна църква в Турция.

Борисов изрично подчерта, че и Истанбул, и София са пример за етническа толерантност и пример за подражание. Българският премиер бе категоричен, че изселническите общности не се ползват за натиск между двете страни. Не се ползва и мюсюлманското население у нас. Нещо повече, те са мост за сигурност и генерират толерантност.

За да потвърдят думите му сред официалните лица бяха председателите на едни от най-влиятелните изселнически организации: Рафет Улутюрк на „Бултюрк“ със седалище в Истанбул и проф. д-р Юксел Йозкан, председател  на „Балгьоч“ със седалище в Бурса.

„Бултюрк“ са изключително дейни и подпомагат българите, живеещи в мегаполиса. Тяхна е заслугата реставрацията на храма да бъде завършена в срок за сто и двадесет годишния юбилей от неговото освещаване. През пролетта на миналата година реставрационните работи са спрени. От „Бултюрк“ изпращат писмо до общината, в което настояват за тяхното възобновяване, което става през юли. От организацията изпращат благодарствено писмо до фирмата-изпълнител за приключилия успешно ремонт. Освен това през последните години именно по настояване на „Бултюрк“ Голяма община Истанбул почиства българското гробище в града.

На церемонията Кърджали имаше своето присъствие не само сред гостите. Водеща бе известната журналистка, родом от Кърджали Нихал Йозерган.

На читателите на сайтовете Кърджали бг вести и Хасково нет, както и за зрителите на еТВ посланичката ни в Анкара Надежда Нейнски, основен организатор на проявата, пожела да носят българското в себе си и да пазят българския дух.

 

Георги Кулов, Haskovo net

 

 

Reklamlar