ПАМЕТ – Чествания
Написано от Христо Христов
Събота, 24 Март 2018 20:01
alt

Участниците в тазгодишното поклонение са коленичили в едноминутно мълчание в памет на жертвите на лагера на смъртта край Ловеч. Лошото време и непривичния за този период сняг не ги уплаши да поднесат своята почит на каменната кариера към страдалците от комунистическия лагер, създаден от МВР-ДС със знанието на Политбюро на ЦК на БКП през 1959 г. | Фотограф: Христо Христов.

Снегът и лошо време не уплашиха участниците в шествието в памет на жертвите на комунистическия лагер на смъртта край Ловеч, станал печално известен като „Слънчев бряг”.

Най-будните ловчанлии, начело с кмета на града Корнелия Маринова, както и гости от София и Варна, за 29-ти път изминаха  пеша пътя от центъра на града до каменната кариера, където в периода 1959-1962 г. при нечовешки условия са работили въдворените без съд и присъда в Трудовата група – лагера на смъртта край Ловеч.

Шествието-поклонение се провежда всяка година от 1990 г. насам без прекъсване в края на месец март, но тази година за първи път влошените метеорологически условия замениха обичайните за този период на пролетта цъфнали дръвчета със сняг и необичаен студ.

На кариерата на някогашния лагер, организиран от МР-ДС със знанието на Политбюро на ЦК на БКП през 1959 г. след закриването на концлагера „Белене”, панихида в памет на жертвите отслужиха свещеници от Ловчанската митрополия начало с Ловчанския митрополит Гавриил.

Той е единственият висш духовник от Светия Синод, който участва в подобни инициативи, свързани с почитане на жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Освен кметът на Ловеч Корнелия Маринова в събитието участваха заместниците ѝ Венцислав Христов и Цветан Георгиев, областният управител на Ловеч Георги Терзийски, депутатът Иван Миховски (ГЕРБ), избран от 11-МИР Ловеч, лидерът на СДС Божидар Лукарски и други членове на синята партия (традиционно поклонението се организира от СДС-Ловеч).

Венци и цветя бяха поднесени от различни политически партии, както и от граждани, които не са забравили престъпленията на комунистическия режим.

За тригодишния период от съществуването на лагера на смъртта край Ловеч през него преминават най-малко 1500 души, като най-малко 155 намират смъртта си в него.

Очаквайте на desebg.com ощ епо темата:

  • В лагера на смъртта се оглежда криминалния характер на комунистическото управление – слово на кмета на Ловеч Корнелия Маринова.
  • Фотогалерия от шествието-поклонение.

Alıntı: http://desebg.com/chestvania/3522-2018-03-24-18-03-32

 

Reklamlar