Кралят на цигарите Николай Николов-Паскала е абсолютно недосегаем и е ощетил безнаказано държавата с милиарди от контрабандно внесени в България цигари през последните 25 години, защото е агент на службите.
Скандалният факт съобщи пред “168 часа” високопоставен източник от агенция “Митници”, а информацията бе потвърдена и от служител на бившата Национална служба “Сигурност”, която се вля в ДАНС.
Според данните на вестника Паскала е “работил” или за контраразузнаването, или по-малко вероятно – за икономическа полиция. Контрабандистът е подписал декларация за сътрудничество още по времето на Държавна сигурност.
Не е изключено в периода преди демокрацията той да е бил полезен за държавата с донесенията си. След промените през 1989 г. обаче вече по-скоро държавата става полезна за него, превръщайки го в недосегаема фигура, коментираха източниците на вестника. Те са убедени, че контактите на Паскала със службите са причина толкова дълги години той да остава в сянка, докато организира в същото време мащабна контрабанда на цигари.
В предишния брой на в. “168 часа” разказахме как, въпреки че е най-големият в момента контрабандист на цигари и е развивал тези схеми още от 1989 г., полицейското му досие е абсолютно празно, в него фигурира единствено прякорът му.
Като изключим бруталната корупция, която Николай Николов е успял да организира в Свиленград, Хасково, а и в София, другата причина цели 25 години никой да не се занимава с него е принадлежността му към службите.
Редовна практика е, когато полицейски служител или пък човек от ГДБОП например направи справка в компютърната система и види, че проверяваното лице е агент на друга служба, да преустанови веднага интереса си към него.
Да бъдеш едновременно сътрудник на службите и успешен престъпник е най-стабилната “бронировка”, която можеш да си направиш, както се изразяват на жаргон в престъпния свят.
Обикновено бандитите не могат да постигнат чак такъв лукс и прибягват до друга стратегия – плащат между три и петцифрени суми, за да направят оперативна разработка срещу тях.
Разследването обаче е “кухо”, защото по него само се имитира дейност. Например колегата на Паскала – Константин Димитров-Самоковеца, си беше уредил в ГДБОП срещу него и хората му да се води Групово дело за оперативна разработка (ГДОР) под кодовото име “Киви”.
Но това стана възможно, защото почти целият отдел “Стокова контрабанда” на службата тогава работеше за него, а не за държавата.
Засечени бяха над 130 разговора на трима антимафиоти със Самоковеца, а в единия от тях контрабандистът каза следното на служителя от ГДБОП Георги Христов: “…нещо се интересуват от брат ми.

Бронирай го като мен!” Антимафиотите обаче не успяха да изпълнят задачата – да включат и брата на Константин Димитров – Мартин, в груповото дело, защото бяха разкрити в секретната разработка “Приятели” и помолени да напуснат.
Отношенията на Николай Паскала със службите обаче се пазят в много дълбока тайна. Ако се провери
кой точно служител го е вербувал, кога, и колко активен е бил контрабандистът и по какъв начин, ще стане ясно каква е била истинската цел на тази секретна връзка на Паскала с държавната машина и това, което ще научим, със сигурност няма да ни хареса. Николов трябва да е захранвал службата с безценна информация, за да бъде оставен в същото време да ощетява държавата с милиони всеки месец и вероятно с милиарди за последните 25 г.
Смущаващ факт е, че той е понесъл само един по-сериозен удар. През 1998 г. контраразузнаването, тогава ръководено от ген. Атанас Атанасов, проведе операция, при която бяха задържани три тира с контрабандни цигари, влезли от Гърция през ГКПП Ново село. В два склада в Хасково пък беше открита още толкова нелегална стока, колкото в задържаните камиони.

Откъде минава каналът на контрабандиста и как укрива имотите и бизнеса си четете в новия брой на в. “168 часа”.

Reklamlar