„Чрез страницата на ЦИК са успешно подадени 21 516 заявления за гласуване в чужбина“. Това каза на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев.

„Чрез дипломатическите и консулски представителства, които са постъпили в ЦИК чрез МВнР, са 402 заявления“, допълни той. „За Турция от сутрешните часове подадените заявления са 7566, за Великобритания – 2395, Испания – 1687 и Германия – 1666 заявления“, уточни говорителят на ЦИК и допълни, че избирателната комисия обработва всички заявления, които са получени от дипломатическите и консулски представителства веднага след тяхното пристигане в комисията.

Срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната от български граждани изтича на 28 февруари, след която дата те няма да бъдат приемани.

„От 24 февруари започва предизборната кампания на всички участници в предстоящите избори, партии и коалиции и приключва на 24 март в 00.00 часа“, посочи Андреев и уточни, че в деня за размисъл и в деня на избора такава не може да бъде провеждана.

Във връзка с обществената поръчка за машините за гласуване Александър Андреев обясни, че малко преди изтичането на крайния срок е подадено едно предложение.

„Беше извършен първият етап на обществената поръчка, с която беше проверено дали участникът отговаря на изискванията за участие“, посочи той. „Във втория етап ще бъдат представени техническото предложение и финансовото предложение, комисията ще ги разгледа и ще вземе своето решение“, каза още Александър Андреев.

До 17.30 часа на 24 февруари решението ще бъде ясно.

Reklamlar