България се опразва? Не е вярно. През 2016 в страната са се завърнали повече хора, отколкото са я напуснали, се казва в репортаж на германския журналист Клеменс Ференкоте, който ни среща с българи, решили да се върнат.

Авторът на репортажа Клеменс Ференкоте ни среща с двама млади българи, завършили образованието си в чужбина, но решили да търсят професионална реализиция в родината си. Кристиян Митов е завършил инженерна специалност в Манхайм, но след дипломирането си през 2010 решава да се върне в България, където бързо започва собствен бизнес: основава фирма за безплатни туристически обиколки. При тях клиентите обикновено събират накрая някаква сума, с която се отблагодаряват на гида. Пред германския журналист Кристиян разказва, че никога няма да забрави първия си работен ден във “Free Sofia Tour”: “Беше петък, 13 август 2010 година. Първата ми група се състоеше само от двама души – едно момче от САЩ и една моя приятелка, с която следвахме заедно в Манхайм”.

До Германия и назад

Постепенно Кристиян разширява дейността на своята фирма: тя вече предлага кулинарни обиколки, посещения на барове и заведения, разходки из онези кътчета на София, в които може да се види нейното комунистическо наследство. Фирмата му вече е известна – и много успешна: “За тези седем години, откакто работи фирмата, вече можем да се похвалим с около 180 хиляди клиенти”, казва Кристиян.

Той винаги е знаел, че един ден ще следва в чужбина – за да осъществи голямата мечта на своите родители. В средата на 1960-те години баща му предприел опит да избяга от комунистическа България, но бил предаден. В онези години режимът се отблагодарявал за всяко предателство – по една крава за всеки издаден беглец, разказва Кристиян:

“Наистина е било така: ако издадеш на властите човек, за когото знаеш, че има намерение да бяга, получаваш за награда една крава. Такъв бил случаят и с баща ми и неговия приятел: едно момче уведомило властите, баща ми и приятелят му били тикнати за три месеца в затвора, а издайникът получил две крави”, разказва Кристиян.

Повече шансове в България

По-нататък германският журналист ни среща с още един българин, който след дълъг престой в чужбина все пак решава да се върне в България. “Когато завършвах средното си образование, беше много модерно да се учи в чужбина. В нашия клас бяхме общо 26 души. 23-ма заминахме в чужбина. С изключение на едно момиче, което отиде в САЩ, всички останали се отправихме към Германия”, разказва Евгени Петров.

Евгени завършва икономика в Мюнхен, след което прави магистратура в Англия. Дипломира се през 2009 година, когато финансовата криза вече е избухнала. Младият мъж решава, че в България ще има повече шансове да си намери добра работа.

“Това беше едно чисто прагматично решение. Пък и знаех, че винаги мога да се върна в Германия. И днес нищо не ми пречи да се отправя отново натам”, казва Евгени пред германския журналист.

Днес Евгени е в средата на трийсетте и вече заема ръководна позиция в една фирма за преработка на цветни метали. В Германия вероятно е щял да чака доста по-дълго, преди да се добере до сходна длъжност, пише германският журналист. А Евгени казва: “Ако човек е още млад, под 30 години, да речем, по-лесно взима решение да се върне в България. Моите бивши колеги от следването, които останаха в Германия, може би вече не биха предприели такава стъпка. Те вече са напреднали в кариерата си, целият им личен живот е там”.

“Все повече хора виждат бъдещето си в България”

В България икономическата среда се подобрява, а трудовият пазар изпитва глад за специалисти, пише по-нататък германският журналист и цитира Марин Лесенски от “Отворено общество”, според когото броят на хората, които се завръщат в България, непрекъснато се увеличава.

“Все по-малко хора напускат страната, а в същото време броят на завръщащите се нараства. Наблюдаваме тази тенденция от четири години насам и се надяваме тя да се запази. Положението в България се подобрява и затова все повече хора виждат бъдещето си тук”, казва Лесенски пред германския журналист Клеменс Ференкоте.

Reklamlar