Диана Ванчева

Започна офанзивата на фирмите и консултантите за съставяне и подаване на проектите по подмярка 4.1 от новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020 година.

Въпреки дружните призиви и на едните, и на другите към Държавен фонд “Земеделие” методиките и таблиците за оценка на капацитета на земеделската техника да бъдат качени на сайта на институцията, за да бъдат всички с равен достъп до информация, това още не се случва.

Подготовката на проектите по подмярка 4,1 тъне в странна мъгла, а подозренията на консултантски фирми са, че едни са се сдобили по свои път и чрез свои хора с ценната информация и са били от първите, които са подали проектните си намерения, а други ще се поизмъчат и ще изчакват да видят какво аджеба става. “Български фермер” се добра до таблицата за оценка на капацитета на земеделска техника, в която пише, че за нова самоходна земеделска техника за смесени стопанства с култури от първа група /зърнено-житни/ и от втора група, ще се изискват 50 конски сили за използвани земеделски площи с 340 дка зърнено-житни и 100 дка с култури от втора група в стопанство.

Смесени стопанства са тези, в които се отглеждат едновременно култури от двете групи, но таблицата ще се използва единствено в случайте, когато техниката, за която се кандидатства, е съвместима и ще се изполва за обработка и на двете групи култури.

Докато при оценката на капацитета на техниката за обработка на почвата за култури от първа група ще се иска мощност от 11 к.сили за кандидатстване с проект – тази мощност се прибавя към наличната от всеки 100 конски сили в стопанството и трябва да се покриват 350 дка.

Ще се спазват и ограничения за зърнокомбайни: за площи с култури, посочени в бизнесплан с размер до 2 000 дка – 200 к.с, до 5000 дка – 450 к.с, над 5000 дка – над 450 к.с.

Reklamlar