За гласовете ни на 26 март ще се борят 13 партии, 9 коалиции и 21 инициативни комитета. Очертават се драматични сблъсъци. Ето някои от тях, обобщени от Надежда Василева.

Партиите прекрояваха до последния момент кандидат-депутатските си листи, коалициите претегляха избираемите позиции на отделните партньори. Формациите заложиха пред опоненти и избиратели различни изненади. А част от листите бяха регистрирани, без да бъдат представени

Безспорно 25-ти избирателен район в София ще бъде арена на най-тежката лидерска битка. Там един срещу друг застават лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на БСП Корнелия Нинова. В надпреварата ще участва и Радан Кънев, който оглави дясното обединение “Нова република”. За гласовете в дясно ще му опонират лидерът на “Да, България” Христо Иванов, както и музикантът Светослав Витков, чиято формация “Глас народен” се присъедини към Реформаторския блок. Листа ще води и бизнесменът Веселин Марешки. От страна на националистите тук се очакваше да се включи и лидерът на Атака Волен Сидеров, който обаче последно ще води листата в Ямбол. В този район ще участва Десислав Чуколов.

Двама бивши министри от кабинета “Борисов” 2 застават един срещу друг в 24-ти район – Владислав Горанов от ГЕРБ и Петър Москов от Реформаторския блок. Левицата разчита на актьора с депутатски опит Стефан Данаилов. Днес стана ясно, че “Да, България” издигат бившия постоянен представител на България в ООН Стефан Тафров. ДОСТ пък залага на режисьора Евгений Михайлов.

Във Варна Лиляна Павлова от ГЕРБ се изправя срещу Стефан Данаилов от БСП. Тук е втората листа, която ще води Марешки. Патриотите издигат Валентин Касабов, а реформаторите – Найден Зеленогорски.

Интересна битка се очертава и в Благоевград. Там Цветан Цветанов от ГЕРБ застава срещу Делян Пеевски от ДПС. Пеевски ще води и листата в Пазарджик. В Благоевград БСП издигнаха журналиста Тома Томов, а реформаторите – Димитър Делчев.

Една от изненадите на тези избори е, че Слави Бинев води листа на ДПС в София. Ето как от партията обясниха това решение, както и какви реплики размениха лидерите на ГЕРБ и БСП:

Служебният кабинет ще остане да работи по-дълго време, защото няма да може да се състави коалиция, прогнозира лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов: Много трудно след изборите може да се седне на една маса да се постигне това крехко съгласие, което ние постигнахме с патриотите, с реформаторите и АБВ. При този антагонизъм, при това себеотричане, като гледам и на ДПС листите вече, и на всички останали, като слушам какви раздори има и в другите партии, това, което виждам като нови лица на БСП, аз ги знам от 25 години, така че – те ни четяха в школата в Симеоново, Тома Томов ни водеше политинформацията и обясняваше колко е хубав комунизмът. Не възприемам изборите като битка, вече всичко е толкова ясно.

Reklamlar