Канада може да се превърне в първата “постнационална” страна в света. Канадското правителство, както и мнозинството от населението вярват в ценността на имиграцията. Това се посочва в аналитичен материал на Business Insider.

Северноамериканската страна е приела приблизително 300 хил. новодошли през 2016 г., включително 48 хил. бежанци, които Канада иска да станат нейни граждани.

В последно време е имало опасения относно приемането на неженени арабски мъже, но иначе Канада привества хора от всички вероизповедания и части на света.

Торонто понастоящем е най-разнообразният град на планетата, като половината от жителите му са родени извън Канада; Ванкувър, Калгари, Отава и Монреал не са далеч назад. Годишната имиграция се равнява на приблизително 1% от настоящото население на страната, което наброява 36 млн. души.

Канада беше обект на прекомерни хвалби от много места. През 2016 г. хора като американския президент Барак Обама и Боно обявиха, че “светът се нуждае от повече Канада“.

През октомври авторитетното издание The Economist разтръби “Свободата се премества на север: Примерът на Канада за света” на корицата си, илюстрирана със Статуята на свободата с ореол от кленов лист и придържаща стик за хокей. Вечерта на американските президентски избори официалният сайт на имиграционните власти на Канада се срина заради неимоверно нарасналите посещения, очевидно на хора, не можещи да понесат да живеят в САЩ на Доналд Тръмп.

Разбира се, 2016 г. също така беше година, когато много западни страни се обърнаха гневно срещу мигрантите и бежанците, обвинявайки ги за редица недъзи в страните си. Наред със засилването на политиките, фаворизиращи местното население пред имигрантите, се надигна силна националистична вълна.

На фона на такива твърди позиции, ангажиментът на Канада да включва в себе си хора от цял свят на пръв поглед изглежда почти наивен. Но той не е, твърди изданието. Има практически съображения вратите на страната да бъдат оставени отворени. Започвайки през 1990-те години, ниската раждаемост и застаряването на населението започнаха да забавят естествения ръст на канадското население. Преди 10 години две трети от увеличението на населението е било благодарение на имигрантите. До 2030 г. то се очаква да бъде 100 процента.

Икономическите ползи са също очевидниразнообразието подхранва, не подкопава, просперитета, заключава Business Insider.

Reklamlar