Рафет Улутюрк е председател на организацията „Бултюрк“ – едно от многото дружества на изселниците ни в Турция, но пък единственото, което не подкрепи новия политически продукт ДОСТ. Въпреки огромната подкрепа от Турция, партията не успя да влезе в българския парламент. А предупреждението „Тези нямат шанс да минат бариерата“ бе отправено от Улутюрк по време на предизборната кампания.

Изселническият лидер тези дни е в България. Наш репортер разговаря с него.

Г-н Улутюрк, на последните парламентарни избори, за разлика от другите изселнически организации, не се включихте в предизборната кампания на ДОСТ, като предварително заявихте, че тази формация няма шанс да влезе в парламента. Коя е основната причина, за да не подкрепите ДОСТ?

– Не подкрепихме ДОСТ, защото за нас е ясно откъде е дошъл лидерът им г-н Лютви Местан. Познаваме го много добре, когато беше в ДПС. Това, което направи като лидер на ДПС е видно за всички ни. Той беше само един служител на Доган. Тогава как да очакваме, че ще направи нещо ново в нова партия. Това е невъзможно. За това и не подкрепихме проекта им.

Нашето мнение е, че тази партия не е полезна за турците в България. Но всичко това, което казах не означава, че ние подкрепяме ДПС. Точно обратното, от 12 години критикуваме и тази партия, защото работят за продължаването на тоталитарната система в България и не допринасят с нищо за демокрацията в страната ни.

Казвате, че не сте с ДОСТ, но не сте и с ДПС. Коя политическа платформа бихте подкрепили днес?

– Можем да подкрепим всяка политическа сила, която допринася за благоденствието на България и работят за демократичните промени. За първи път, без да броим ДПС, най-много гласове от турците в България и нашите изселници в Турция получи ГЕРБ.

За организацията ни това е един знак, че нашите хора имат симпатии към тази политическа партия. И ние като представители на тези хора не можем да пренебрегнем мнението им. Разбира се, в бъдеще ако някоя друга политическа партия посрещне очакванията на нашите хора, няма съмнение те ще се насочат натам както и ние заедно с тях.

Alıntı- 24rodopi.com

http://rodopi24.blogspot.com.tr/2017/06/blog-post_204.html 

Reklamlar