Евромилиардите са големият залог, заради който БСП, ДПС и „Атака” отказват да сдадат властта

Че България е васална държава, хронично болна от синдрома на слънчогледа, това не е тайна. Васалът затова е васал, защото винаги гледа към слънцето, откъдето и да изгрява то. 45 години слънцето изгряваше от Изток, вече 24 лета трепетно очакваме изгрева му от Запад. Преди се кълняхме във вечната българо-съветска дружба, днес козируваме на евроатлантическите партньори, които за нас са като въздуха и слънцето за всяко живо същество.

Въпреки пороците си, васалният живот има добра страна – колонизаторът се грижи за елементарните нужди на колонизирания, за да може последният да поддържа реда в колониалната територия.
Понеже са загрижени за реда в най-бедната членка на ЕС, посланиците на Франция и Германия излязоха със съвместна позиция за събитията в България, в която призовават гражданското общество да бъде чуто.

И което е особено важно – висшите дипломати предупреждават, че олигархичният модел в страната е несъвместим с принадлежността ни към Европейския съюз.
Филип Отие и Матиас Хьопфнер приветстват решителността на президента Плевнелиев да запази неразривната свързаност на България с европейските ценности и правовата държава.
За сметка на това проявата на екстремизъм и изпълнените с нетърпимост и ксенофобия изказвания, призивите към расова, етническа или религиозна омраза са недопустими и е очевидно, че в една правова държава те трябва да бъдат санкционирани от момента, в който са в разрез със закона, заключават дипломатите.

Дори беглият анализ на посланическия демарш говори за нещо уникално. За първи път след приемането ни в Европейския съюз двете водещи сили в него – Германия и Франция, се солидаризират с искането на протестиращите граждани за оставка на правителството.
Втората приятна изненада в дипломатическата реакция на Берлин и Париж е осъждането на олигархическия модел. Упълномощавайки посланиците си в София да излязат със съвместна позиция за събитията в България, Германия и Франция оценяват съществуващия политически модел като криминален, което е присъда за целия преход. Третото послание във френско-германския манифест е подкрепата за Плевнелиев, приеман в Париж и Берлин за техен доверен партньор. Така президентът Оланд и канцлерът Меркел размахват пръст на БСП, ДПС и “Атака”, предупреждавайки ги, че отхвърлят намеренията им за импийчмънт на президента.

Четвъртото послание е ултимативно и визира екстремисткото поведение на Волен Сидеров, позволил си да нахлува в медии, да напада журналисти и заплашва протестиращите с граждански арести. Без никакво увъртане, посланиците призовават българската съдебна система да укроти развилнелия се политик, застрашаващ гражданския мир в страната.

Въпреки резервите си към евроколониализма, длъжни сме да признаем: Отие и Хьопфнер оказват неоценима помощ на пробуденото гражданско общество. Жалко, че не бяха толкова критични към мутренското управление на ГЕРБ.
Пет дни след посланическата интервенция на ЕС вече бяхме убедени, че мълчанието на щатската посланичка Марси Рийс говори за дискретната солидарност на Обама с Орешарски. Ала кратка бе радостта на Олигарски.
В интервю за “Сега” бившият американски посланик в София Джеймс Пардю захвърли дипломатичния език и в пряк текст каза на правителството: “Ако бях българин, щях да съм на улицата заедно с протестиращите”.

И още нещо им каза Пардю: ”Хората отхвърлят старите политически партии и искат промяна. Когато хора се самозапалват и излизат на улиците с хиляди поради бедност и провал на правителството, най-добре е политическите лидери да си вземат бележка, че не могат да я карат по старому. Разглеждам демонстрациите като пълно отхвърляне на проваленото правителство и като народен глас за достойнство, демокрация и върховенство на закона. Опасявам се, че вече е много късно за правителството на Орешарски, но българите ще решат какво да правят с него…”

Тук не бива да има съмнение за истинския автор на интервюто. Полковникът от американското военно разузнаване Джеймс Пардю е само неофициален говорител на Държавния департамент, където няма бивши посланици.
По отдавна установена традиция, посланиците на САЩ остават към неофициалния щат на външното министерство, дори и след оттегляне от дипломатическа кариера. И всеки техен коментар, всяка тяхна визита в кризисни огнища по света никога не са случайни.
За тези с къса памет ще припомним какво изнесе преди време британският вестник “Гардиън”. На 7 юли 2005 г. американският посланик в София Джеймс Пардю изпраща шифрограма, предназначена за американското вътрешно министерство и за “Сикрет Сървиз”.

Грамата на Пардю е изпратена след проведените на 25 юни 2005 г. избори за 40-о Народно събрание, няколко месеца след които бе съставено правителството на Тройната коалиция. По това време главен секретар на МВР бе Бойко Борисов.
Пардю дава примери за връзките на организираната престъпност с политически фигури и организации, контрола върху местната власт, корупцията. Дипломатът цитира информация на НСБОП от края на 2004 г., че в страната действат 118 престъпни групи.

“Групировките от организираната престъпност /ОП/ са замесени в наркотрафик, проституция, рекет, различни финансови престъпления. Трафикът на хора за сексуална експлоатация, фалшифицирането и измамите с дебитни и кредитни карти са някои от най-разпространените сфери в дейността на ОП в България – докладва Пардю.- В международен план тя участва в прането на пари, наркотрафика и фалшифициране на валута и документи “…

С какво днешна България е по-различна от България през 2004-та, когато бандитите превърнаха София във фронтови град? Разликата е една – сега мутрите рядко се стрелят на улицата и в чалга клубовете, предпочитайки цивилизовано разчистване на сметките и разпределение на наркотерените. В този смисъл българската мафия се европеизира.
Но макар и зад кулисите, мафията ни е по-силна от всякога, защото е дълбоко окопала се в управлението и от нея зависи всичко – от назначението  на селски кмет до разпределението на милиарди от еврофондовете.

Всъщност европарите са големият залог, заради който БСП, ДПС и “Атака” отказват да сдадат властта. Получателите на милиардите от Брюксел не позволяват на Станишев, Местан и Сидеров да вдигнат бялото знаме, защото знаят – това е последното участие на столетницата в управлението.

Та кой ще гласува на нови избори за БСП, която върви в пакет с ДПС по схемата “Две в едно”? Кой нормален ще избере Станишев, готов на коалиция и с психопати, за да е шеф на ПЕС?
След като ЕС и САЩ се отрекоха от Орешарски, последната дума имат протестиращите. Ще я кажат ли с гневен глас пред парламента или ще продължат безцелните разходки из София?

Анализирай това
Дори беглият анализ на посланическия демарш говори за нещо уникално. За първи път след приемането ни в Европейския съюз двете водещи сили в него – Германия и Франция, се солидаризират с искането на протестиращите граждани за оставка на правителството.

Reklamlar