“Опасявам се, че вече е много късно за правителството на Орешарски… Не бих се изненадал, ако много от старите партии и лидери бъдат пометени през идните месеци. Това заявява в интервю  за в. “Сега” посланикът на САЩ в България през 2002-2005 г. Джеймс Пардю, който определя протестите в България като “революция на достойнството”, в която лично би участвал, ако беше българин. Медийната свобода е в упадък, извърши се нездравословна концентрация на медии в много малко ръце, но това ще се промени заедно с политическата ситуация, убеден е той.

 

Ето подробности от интервюто на Джеймс Пардю.

“Не бях изненадан, че правителството на ГЕРБ падна. Фактически очаквах режимът на Борисов да загуби мандата си дори по-рано. За да падне, трябваше хората масово да излязат на протести по улиците на България. Надявам се, че демонстрациите, които започнаха през зимата и продължават до днес, представляват действително събуждане на гражданското общество в България. Ако бях българин, щях да съм на улицата заедно с протестиращите”, казва той.

“Като следя събитията чрез медиите от Вашингтон, революцията за достойнство по улиците на България прилича на истински народен бунт. Според мен това е много положително развитие за съживяване на гражданското общество. Исканията на демонстрантите изглеждат ясни и категорични. Те настояват да се сложи край на корупцията в правителствените среди и на мафиотската власт. Смятам, че това е отхвърляне на политиките от миналото и е искане за истинска промяна, в частност за върховенство на закона. На практика хората са фокусирани върху същинските проблеми за промяна в държавата. По-добре е политическите партии в България да им обърнат внимание и да направят някои решителни промени, ако искат да продължат да съществуват и занапред. 

Последните събития може да представляват начало на смяна на политическата гвардия в България от политическите лидери, които предизвикаха сегашното положение, към ново поколение от талантливи, млади и решителни хора, които биха повели страната в нова посока. Тепърва трябва да се появи ново ръководство, но не бих се изненадал, ако много от старите партии и лидери бъдат пометени през идните месеци. Сегашните демонстрации може да се окажат исторически момент на политическа промяна, но старата гвардия ще се съпротивлява и ще се опита да задържи властта. Ще трябва да изчакаме и да видим как ще се промени положението”, заявява той.

 

За медиите

Бях в България точно преди последните избори и бях смаян от размера на политическото сплашване и от контрола над медиите, упражняван от правителството на Борисов, споделя в интервюто си дипломатът. По тази тема той казва още:

“Медийната свобода е в упадък. Извърши се нездравословна концентрация на медии в много малко ръце. Много от собствениците на медии се интересуват не от представянето на обективни информации, а от собствения си политически дневен ред. Политически статии в подкрепа на отделни кандидати се представят от вестници, телевизии и радио като информации. Правителството използва огромни суми, значителна част от еврофондове, насочвани от министерства към медии, за да влияе върху отразяването на събитията и да представя в блестяща светлина правителствените успехи. Медиите станаха зависими от правителственото финансиране. И за капак, журналисти и публични лица, които критикуват правителството, често биват подлагани на заплахи.

Свободните и независими медии са абсолютно условие за силна демокрация. Познавам много достойни, уважавани и способни български журналисти, които разбират какво трябва да се прави и желаят да се променят условията. Вярвам, че медийната ситуация ще се промени заедно с политическата ситуация.”

 

За властта

“Демокрацията в България е в упадък – констатира дипломатът. – Правителството на ГЕРБ прилагаше масирано политическо сплашване и медиен контрол, за да диктува политическото бъдеще на страната. Корупцията в правителствените среди е още по-лоша. Институциите, за които българите ги е грижа най-много – образованието, здравеопазването и културата, – се борят за оцеляване. Свръхбогатите се отдалечиха още повече от бедните. Средната класа е под натиск.”

С уточнението, че изразява просто частно мнение, бившият посланик на САЩ у нас заявява: “Съединените щати имат интерес от стабилна и просперираща България, управлявана от силна демокрация. Правителството на Борисов се провали по всички тези аспекти”.

А за сегашното управление той констатира:

“Правителството с мандата на БСП имаше златна възможност да се придвижи към центъра на политическия спектър и да прочисти политическото, икономическото, социалното и правното бедствие в България. За жалост, то не успя да се възползва от тази възможност, когато подбираше ръководител на ДАНС. Това назначение и начинът на прокарването му през парламента показаха на обществото, че нищо не се е променило. Опасявам се, че вече е много късно за правителството на Орешарски, но българите ще решат какво да правят с него.

За партия “Атака”, която подкрепи властта след неясни договорки с нея бившият посланик на САЩ в България казва:

“Някои хора се обръщат към екстремистки групи като “Атака”, защото са отчаяни и се надяват на силна ръка. Голяма част от професионалната ми кариера мина на Балканите, където работих срещу националистически екстремистки групи като “Атака”. Тези организации си приличат по омразата, по желанието за изключване и разрушение… Не виждам “Атака” като най-добър дългосрочен интерес на българите, а и не виждам повечето българи като симпатизанти на екстремистки лидери. Очаквам “Атака” да избледнее с постепенното стабилизиране на политическата ситуация”.

 

Атентатът в Бургас

Един от въпросите засяга и “Хизбула” в контекста на атентата в Бургас и позицията на България:

“Ако бях съветник на България по този въпрос, бих й препоръчал да се опре на обективните факти и да не се поддава на какъвто и да е вътрешен или външен натиск. Заключението на България не бива да бъде политическо, а да произтича само от онова, което е известно – нищо повече или по-малко”, съветва Джеймс Пардю.

Reklamlar