Те живеят и работят в Германия. Но не забравят родния си Видин, най-бедния регион в ЕС. Български роми от Кобленц стартираха похвална инициатива в подкрепа на бедни деца във Видин.

 

Ако имаш две ризи, дай едната на ближния си. Верни на този библейски принцип, няколко български роми от Кобленц стартират преди броени седмици една забележителна инициатива: от Германия и други части на Европа те събират коледни дарения за бедните деца от родния им град Видин, придобил печална слава като най-бедния регион в Европейския съюз.

“Чрез тази акция искаме да съберем парични средства и зимни дрехи, с които да облечем бедни деца от Видин”, казва в разговор с Дойче веле Русин Коцев, един от инициаторите на доброволческата акция. “Имаме хора, които ще отговарят за събирането на дарения в германските градове Кобленц, Кьолн, Хамбург, Франкфурт и Касел, но дарения ще се събират и в Мадрид и София”, обяснява той.

Роми помагат на бедни деца

“Ние сме имали възможност да напуснем страната и да заживеем по-добре навън, но други нямат такава възможност. Много от тези, които са останали във Видин, а и в други части на страната, се борят със сурови условия – особено през зимата. Затова и решихме да помогнем от разстояние – кой с каквото може”, казва Русин. Той подчертава, че даренията не са предназначени само за ромите във Видин. “Още при стартирането на кампанията уточнихме, че става въпрос за видински деца – без значение от какъв етнос. Даренията са предвидени за деца в неравностойно положение между 4 и 14 години. За нас няма значение къде живее детето или от какъв етнос е”, казва Русин.

Колкото повече хора направят дарение, толкова повече видински деца в неравностойно положение ще получат зимни дрехи и играчки. Даренията се координират основно през Фейсбук. А който желае да се включи, може да даде своя принос до 17 декември. Събират се главно нови или употребявани играчки и детски зимни дрехи (пуловери, блузи, якета, панталони, шапки, шалове). Който желае, може да дари и пари.

Идеята зад “Ангалутне”

Тази коледна акция далеч не е първата инициатива, организирана от Русин и неговите съмишленици. През лятото на 2017 те (става дума за десетина роми от Видин, повечето от които днес живеят в Кобленц) основават групата “Ангалутне”, която е активна на две места – в Кобленц и във Видин. Оттогава насам те се опитват с положителни примери да се борят срещу наложеното “негативно ромско присъствие в медиите”.

“Заедно с мои приятели и съмишленици създадохме “Ангалутне” в края на юли, като първата ни проява бе мирно шествие в град Видин”, разказва Русин. Следват акции за 15-ти септември: във Видин групата изработила моливници, които раздала на първокласниците в ромския квартал с идеята да им вдъхне кураж и да ги мотивира за успехи в училище; а групата в Кобленц успяла да заснеме кратък филм за няколко български деца и за това как се справят в германското училище. На 26-ти октомври пък, духовния празник на Видин, ромските деца в Кобленц раздали на съучениците си картички със забележителностите на родния им град и изработили плакати с интересна информация за Видин.

Русин обяснява, че основната цел на групата “Ангалутне” във Видин е да се бори за подобряване условията на живот и повишаване на чувствителността към истинските проблеми в ромския квартал, в града и страната. А в Кобленц основните цели гласят: създаване на класна стая (училище) за преподаване на български език, отбелязване на български и ромски празници, включване в гражданския живот на Германия чрез участие в различни регионални празници и концерти, създаване на уебсайт в подкрепа на новодошлите с информация за града (правна помощ, медицинска помощ, майстори, организации), организиране на Ден на българската култура.

Хората от “Ангалутне” силно се надяват, че с положителния пример, който дават, ще спомогнат за промяна на нагласите в обществото. А именно: да не се етнизира престъпността и да не се лепят етикети на цял един етнос. “Хората трябва да разберат, че всички етноси трябва да се борят заедно срещу най-големите проблеми на България – а именно корупцията и неработещата съдебна система”, подчертава Русин.

В момента в 113-хилядния град Кобленц живеят 1000 българи. Повечето от тях са от ромския квартал на град Видин.

 

DW

Reklamlar