бюлетината

ЦИК показа бюлетината, с която ще гласуваме на изборите на 26 март.

И този път има предвидено квадратче „Не подкрепям никого”. Най-дългата листа е за 24 МИР в София.

За да е валидно гласуването, избирателят трябва да отбележи с кръстче партията със син химикал. Ако желае да използва преференция, трябва да посочи и името на кандидата, когото е избрал за водач на листата.

От ЦИК потвърдиха, че във вчерашния ден е подадено предложение от фирма „Лирекс БГ” за доставка на машините за машинното гласуване. Следва да бъдат представени техническото и финансовото предложения, които ще бъдат разгледани от членовете на комисията.

Предизборната кампания започва от утре, 24 февруари, и приключва в 24.00 ч. на 24 март

На 28 февруари изтича срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната. Общо 21 516 са подадените до момента чрез страницата на ЦИК заявления, а през дипломатическите и консулските представителства в чужбина – по линия на МВнР – 402.

За Турция подадените заявления до момента са 7566, за Великобритания – 2395, за Испания – 1687, и за Германия – 1666. На 4 март изтича срокът, в който ЦИК ще определи местата за разкриване на избирателни секции в чужбина.

ЦИК

4 732 са регистрираните кандидати за народни представители във всички 31 избирателни райони в страната

Бройката може да се промени в случай, че постъпи заявление за заличаване на регистрация или обявяване на нечия регистрация за невалидна. Това съобщи говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

9 партии и всичките 9 коалиции са регистрирали кандидати задепутати във всички изборни райони на страната. Само 2 от партиите са регистрирали кандидати само в някои от избирателните райони. 11 души са регистрирани като независими кандидати, издигнати от инициативни комитети.

ЦИК вече е изпратила за проверка обобщения списък на кандидатите и до 26 февруари ГРАО трябва да извърши проверка дали те отговарят на изискванията, за да бъдат избирани.

„До днес регистриран кандидат може да се откаже от участие, като партията или коалицията може да предложи нов кандидат“, посочи Камелия Нейкова и обясни, че новият предложен кандидат може или да заеме мястото на отказалия се, или да заеме ново място.

Reklamlar