До Софийска градска прокуратура
До главния прокурор на Република България
До Средствата за масово осведомяване
До Председателя на Софийски градски съд
С И Г Н А Л
О Т П.П. БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ,
със седалище в град СОФИЯ,
представлявано от председателя си Георги Георгиев,
Относно: Регистрацията на П.П. ДОСТ, като партия на религиозно малцинство, с претенции да защитатава религиозни групови права, като партия спонсорирана от външни за страната организации и като партия противоречаща на Конституцията и ЗПП
Срещу: П.П. „ДОСТ” при нейната регистрация в СГС и се направи преглед на делегатите, който 80% са от ръководството на Мюсюлманското изповедание на Мустафа Хаджи и регистрацията й в СГС
Основание: чл. 16 от ЗПП прокуратурата задължително участва в производството по регистрация на партии.
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГРАДСКИ ПРОКУРОР,
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СГС,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,
Обръща ме се към Вас да се приложат правомощията на прокуратура, която да направи проверка на учредителите на П.П. ДОСТ, които 80% са от структурата на Мюсюлманското изповедание, имами, председатели на мюсюлмански настоятелства, партията е сексиска, в нея няма жени, което е грубо противоречие на прокламираната либерална идеология в Устава.
Според турската преса, препечатана и у нас синът на турския президент Реджеп Ердоган – Билял, има роля в създаването на новата партия на Лютви Местан ДОСТ (Демократи за отговорност, свобода и толерантност). Това съобщава турският вестник “Сьозджу”, позовавайки се на публикации в български медии. “Правителството на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) успя да разедини политически и турците в България”, пише в. “Сьозджу”. Вестникът напомня, че изключеният от ДПС Лютви Местан се готви да създаде своя партия под името ДОСТ (приятел – на турски език).
“Скандал: един милион долара от Турция”, пише “Газетепорт”, като съобщава за твърденията, че Местан се е срещал с Билял Ердоган и че Ердоган му предоставил един милион долара. Според публикацията обещаната на Местан обща сума била 20 млн. долара, които щели да се покрият от таен фонд на турското президентство.
“Джумхуриет” и “Биргюн” също информират за публикациите в български медии под заглавия “И от кризата с България изникна Билял” и “Името “Билял” се забърка в кризата с България”. Те се позовават на публикации, които освен това пишели за поет ангажимент на изборите в България да бъдат осигурени 50 хиляди гласа от Турция за партия ДОСТ. Твърди се още, че прехвърлянето на обещаните пари щяло да става с посредничеството на посланика на Турция в София Сюлейман Гьокче, пише “Биргюн”.
Инициативният комитет за учредяването на партия ДОСТ ще се събере в събота, стана ясно в четвъртък. В столичния грандхотел “София” ще са повече от нужните по закон 50 души, сред които 5-имата депутати, напуснали ДПС с Местан, както и бившият шеф на ДПС в Кърджали Бахри Юмер. Поддръжниците на Местан се надяват бързо да съберат нужните 2500 подписа, които са необходими за регистрацията на партията. През последните седмици от ДПС нееднократно даваха сигнали, че от Анкара са притискали техни депутати, кметове и активисти да минат в редиците на ДОСТ.
Учредяването на партия ДОСТ тръгна със скандал. И с открита провокация срещу държавността и националната сигурност на страната. Показност и демонстрация на протурски национализъм, който няма как да се толерира от „българска „ партия.
Скандалът дойде от присъствието на турския посланик Сюлейман Гьокче, когото България отдавна трябваше да изгони, и от арогантното поведение на депутата Хюсеин Хафъзов, който в противоречие със закона и със светския характер на българската държава откри политическото събитие на арабски с молитва от Корана.
Провокацията пък ни я плисна в лицето Семир Ялчън, заместник-председател на турската “Партия на националното движение” (мнозина я свързват със “Сивите вълци”), който от трибуната на зала 3 на НДК заяви буквално: “Където и да се говори нашият гласов флаг – турският език – това място за нас е част от нашата родина. Изхождайки от тази ДОКТРИНА считаме, че случващото се тук (в София – б. а.) е важна крачка за турците в България и турците в Европа. Надяваме се, че ДОСТ занапред ще оформя двустранните отношения между Турция и България”, г-н Ялчън на партийния форум на Лютви Местан под благовидния поглед на Хафъзов. “Мюсюлманските малцинства, останали в наследство от Османската империя, са фундаментът на политическото влияние на Турция на Балканите…Турските и мюсюлмански малцинства в България, Гърция, Македония, Санджак, Косово и Румъния са важен елемент от Балканската политика на Турция….Турция трябва непрекъснатода се стреми към получаване на гаранции, които ще й предоставят правото на НАМЕСА по въпросите на мюсюлманските малцинства на Балканите”. Това го четем именно в ДОКТРИНАТА на съвремената турска държава, формулирана в книгата “Стратегическата дълбочина” (стр.154) на турския премиер Ахмед Давутоглу, станала вече скандална в България. И за да бъде връзката между двете послания още по-категорична, Давутоглу изпрати хабер на форума на ДОСТ по заместник-председателката на Партията на справедливостта и развитието на Ердоган – Фатма Бетюн Сеянкайъ. Дамата показа също, че не си поплюва, когато става въпрос за налагане на турската хегемония. Пратеничката на Ердоган директно се намеси във вътрешната политика на България като подчерта, че по отношение “свалянето на руския самолет на 25 ноември 2015 г. на територията на Турция, Местан заявил принципна позиция, а България следва ДА ЗАСТАНЕ НА СТРАНАТА на Турция”. И още г-жа Сеянкайъ обяви безприкословно, че “ДОСТ ще е един от най-здравите мостове за развитието на отношенията между България и Турция”.
Преди провеждането на форума в София се проведе „официалната” визита на Лютви Местан в Турция, където на среща с премиера Ахмед Давутоглу българският депутат подробно обяснил защо създава ДОСТ и подчертал, че “важен приоритет във външнополитическата дейност на ДОСТ ще бъде развитието на България като реална натовска и истинска европейска държава“. Сякаш чакаме създаването на ДОСТ, за да станем “реална натовска и истинска европейска държава”.
Оттогава досега никой не попита г-н Местан, защо клевети България и каква е връзката между пръкването на ДОСТ и турските власти в лицето на Ердоган и Давутоглу? Никой не зададе въпроса защо една партия, която обещава да изповядва евроатлантическите ценности, получава „пътен лист“ от чужда държава, която тотално е потъпкала демократичните норми. Никой не каза, че България трябва ясно да заяви, че „залепването“ на една „българска“ партия до Ердоган е неприемливо за страната ни с оглед отстояването на националните интереси и единението на нацията. Дейността по защита на националните интереси е сред прерогативите на прокуратурата.
Местан отиде на крака при „империята“, преследвайки своята цел – да поиска благословия и да демонстрира пред електората на ДПС кой е „човекът“ на султана у нас. Но като всеки, който не носи вродените лидерски качества, го направи, без да осъзнава, че така отново се превръща в кукла на конци – ако преди три години Местан беше “назначен” (по личното му признание) от Доган за председател на ДПС, то сега видимо за всички Местан е назначен от Ердоган за председател на ДОСТ. Заслепен от поклоничеството пред благодетеля си, Местан, макар и да е обигран политик, не отчете още един факт – основаването на партията му под диктовката на Ердоган попада в един много лош политически контекст. Турция на Ердоган означава кървавата гражданска война, с която турските власти прочистват от лицето на земята кюрския народ, означава смазаната опозиция, хвърлените в затвора журналисти, означава преследване на всяка свободно изразена мисъл, слово или действие, несъобразено с официалните власт. Как това да се вплете в прокламираните от Местан либерални, проатлантически и проевропейски ценности? Тази ли Турция е нашият стратегически партньор, както той иска? Тази ли Турция не е “заплаха за националната ни сигурност и националната ни идентичност””, както ни убеждава? Истината е, че Местан съвсем съзнателно се превръща в машата на Турция за разправа с Доган и с ДПС. По една единствена причина – ДПС е българска партия и въпреки емоционалната и родова връзка на нейния електорат с Турция, в своята 26 годишна история тази партия никога не прие да стане заложница на турските имперски интереси у нас. Появата на ДОСТ днес кристализира и за най-големите противници на ДПС заслугата на движението за мирния ни преход. Защото да си представим само за миг какво би станало, ако в началото на 90- те години Местан и Хафъзов бяха понесли Корана, развели турските знамена и призовали българските турци в името на “майка Турция”.
И днес изборът “ДПС или ДОСТ, Доган или Местан” не е просто избор между две партии или двама партийни водачи – изборът е между две антиконституционни партии, едната условно са я кръстили про-българската, а другата е направо създадена от Турция, като про-турска, а на про-турската самата Турция ще помага по всички направления. А това вече опира до държавността и националните интереси на България.
И ДПС, и Доган, и активистите на движението ще бъдат подложени на огромен обществен и медиен натиск. Именно по внушение на Анкара Местан прокара тезата, че ДПС е проводник на проруските интереси, за да удари електората й в сърцето, дърпайки най-тънките струни на техните исторически възприятия. И това е най-опасното – когато прокарваш политически тези, заигравайки с емоционалните нагласи на хората. Местан вече заклейми ДПС като “гордиевия възел на корупцията, олигархията и проруските интереси”. Само не каза кога е разбрал това? Ако не беше изгонен от ДПС, щеше ли изобщо да помисли да говори това? И защо не разсече този “гордиев възел”, когато бе на върха на партията и имаше цялата власт и влияние в държавата. Когато се целуваше със Станишев на “Орлов мост”, защо не каза нито дума за онези, които “повече не желаят да бъдат заложници на корпоративни и олигархични интереси”? В партийните дела принудата е най-нежелания начин за формиране на политически убеждения, и би следвало да се преследва от закона.
Затова създаването на ДОСТ е политически акт, който не трябва да бъде подценен. От една страна, защото сред учредителите има имена, които са знакови за ДПС и имат влияние сред българските турци. Без явната намеса на българската прокуратура няма да се мине, а пропускайки регистрацията ще бъдем изправени пред формирането на партия на религиозна основа за първи път в Европа.
От друга, заради огромния натиск, на който са подложени активисти и членове на ДПС, които остават лоялни на Доган, да се присъединят към проекта на Местан. Използват се родови връзки, емоционална привързаност, бизнесотношениея. Битката за електората на ДПС наистина е жестока! Емисари на турските служби шетат необезпокоявани из страната ни, влизат в кръчмите по селата, в домовете, натискат в “името на майка Турция” да се подкрети Местан. На безмилостна репресия са подложени български граждани от турски произход в Родопите, в Благоевградско, в Кърджалийско, в Делиормана – активистите на ДОСТ или ги заплашват, или ги примамват с пари. Силен натиск се упражнява и върху изселническите организации, чиито членове в тази ситуация могат да станат инструмент за чужда политика, да бъдат използвани за разправа с ДПС, което да нанесе удар върху националната сигурност у нас.
Колко от ДПС ще се подадат на натиска, времето ще покаже. Според изследване на “Екзакта” 28% от избирателите на ДПС се колебаят дали да не се насочат към ДОСТ. Ще се превърнат ли те в проводници на неосманизма – зависи и от действията на българската държава и на прокуратурата, тепърва ще се види.
Доблестното спазване на закона Прокуратурата да се противопостави на регистрацията на новата религиозна и турско-националистическа партия. Прокуратурата да адекватно реагира при регистрацията на новата партия на разделението и омразата в българското общество. Държавата трябва да се намеси, когато едни групи от хора насаждат страх у други
Софийският градски съд (СГС) трябва да откаже регистрацията и вписването на ДОСТ, тъй като нейната идеология и дейност е в явно противоречие и несъвместимост с духа и нормите на Конституцията и Закона за политическите партии (ЗПП), с европейските правни стандарти и релевантната съдебна практика на ЕСПЧ. Такова би следвало да е категоричното становище на Софийската градска прокуратура (СГП), съгласно чл. 16 от ЗПП прокуратурата задължително участва в производството по регистрация на партии.
Идеологията и дейността на ДОСТ противоречат на нормите и духа на Конституцията и ЗПП и конкретно – на забраната за образуване на партии на етническа, расова или верска основа по чл. 11, ал. 4 от Конституцията, на забраната за партии, чиято дейност е насочена към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда и др. по чл. 44, ал. 3 от Конституцията, както и на условието на чл. 2, ал. 3 от ЗПП, че партиите използват демократични средства и методи за постигане на политическите си цели. Съществуват множество доказателства за противоконституционност на ДОСТ, проявена не само в изявления и действия на членове на партията, но и в писмените документи. Публикации в пресата, заявка за защита на групови религиозни права и противопоставяне на действащи законови норми в обществото. Партията демонстрира не само етническа вражда и нетърпимост, но и религиозна нетърпимост, доколкото програмата ѝ предвижда решаване и защита само на мюсюлманската общност, което преведено означава дискриминация на останалите верски убеждения на членовете, но и е доказателство, че други верски убеждения в партията няма. Друга демонстрация на раекционност и ретроградност е проявеният турски национализъм, първо неприсъщ за български граждани, второ за пряката цел на партията да обслужва дори крайният турски национализъм. Всички доказателства сочат на открито и явно пропагандиране на омраза, вражда и нетърпимост на религиозна, национална и етническа основа в хода на дейността на .
Като обобщение бихме могли да посочим, че позицията и практиката на ЕСПЧ е константна и категорична – проповядването, насаждането и разпалването на расова, национална, етническа или религиозна омраза или вражда, не влиза в обхвата на защитеното право на свободно изразяване по смисъла на Чл.10 от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи (ЕКПЧОС). Европейският съд приема, че наложените санкции и предприетите мерки от страна на съответните държави по отношение на политическите партии и организации, чиято идеология агитира към омраза и нетърпимост, се явяват необходими и оправдани и не накърняват защитените с чл.10 от ЕКПЧОС права. В този смисъл биха могли да се посочат делата: Вона срещу Унгария, Партия на благоденствието срещу Турция, Германска националдемократическа партия срещу Германия и др
Има няколко важни фактора, които ще поставят на изпитание българската държавност , първият са обясненията на Местан за някаква кампания, която умишлено се опитвала да изкара бъдещата партия „турска“. Даже говори за лаборатории, за специални служби, които щели да се занимават с проекта, и за други сценарии и конспирации, като се пренебрегват фактите. Най-яркият е онази декларация от трибуната на българския парламент, която след свалянето на руския самолет категорично защити Турция. Това не направиха дори евроатлантическите структури, чиято политика Местан се кани да следва. –само че това не се забелязва и именно тези служби ще станат съучастница в регистрацията и демагогията на Местан.
Друг факт е, че инструментите на турската политика вече трайно са навлезли в България, че из страната шетат турски емисари и че Анкара има контрол над мюсюлманското вероизповедание. Няма нито един контрафакт, който доказва, че Местан и хората му са се противопоставяли на това масирано присъствие, нито че се канят да го сторят сега. Точно обратното. – доказателствата за това са видими и по медиите и в живия живот, а не измислената либерална ирационалност на Местан и другарите.
Факт е също, че Местан потърси закрила в турското посолство, при посланика, чиято намеса във вътрешните работи на една суверенна държава е вън от съмнение. Това беше не грешка, а непростим гаф.-останал необясним и до днес от служби, правителство, НСО, прокуратура, а присъствието на един посланик на учредяването на партията като губернатор да маха от трибуната е повече от показателен за суверенитета на „българската” държава.
Припомняме фактите не за да очертаем греховния профил на г-н Лютви Местан. Изброяваме ги за илюстрация колко трудно ще му бъде да се отърве от турския етикет върху формацията и пред какво изпитание ще бъде изправена Темида. На едната й везна ще бъде конституцията, на другата – либералния устав на партията ДОСТ. –формалното посочване на точки и алинеи от устава и програмната декларация рязко противоречат на дейността на партията, заявката за пълния й антибългарски характер и нейната идейна религиозна платформа.
Няма кампания, сценарии или опити за умишлено злепоставяне. Местан твърди, че ДОСТ ще предлага алтернатива на хората, които споделят либералните идеи, но не като абстракция, както било в ДПС. Интересно дали европейските либерали, към които ДПС отдавна принадлежи, са на същото мнение. Интересно е също защо Местан и хората му звънят на българи от етническите райони, за да ги канят настоятелно в бъдещата си партия. Няма ли ДОСТ да бъде абстрактно българска? А Местан – абстрактен лидер? Сам призна, че начело на ДПС бил назначен. Какъв лидер ще е тогава, след като не успя да наложи лидерството си над друга партия цели три години?
Уважаеми господа,
Нека допуснем обаче, че съдът откаже регистрация на ДОСТ заради противоречие с основния закон. Тогава първо Местан ще се сдобие с ореола на жертва, второ, това ще радикализира неговите съмишленици и трето, дейността им може да добие размах, но не на светло.
В предварителните си заявки Местан люто се закани на българските институции и съд, че ако не бъде регистриран ще има тежки последици, странно от какво естество? Всички сме равни пред закона и ако за някого се прави компромис то този компромис се плаща от цялото общество и най-вече се връща като бумеранг на тези, които не са имали смелостта да спазят закона. Надяваме се, че българската прокуратура ще бъде онзи обществен защитник, който сме е делегирали да бъде и ще защити националния ни интерес, суверенитет и българските закони.
С уважение:
Председател на БНО
Георги Георгиев
Reklamlar