Млекопроизводители от цялата страна излязоха на протест заради ниските изкупни цени на млякото от 25 стотинки на литър. Протестиращите блокираха пътя Димитровград-Хасково. Въпреки обещанията за увеличаване на държавните субсидии за отглеждане на животни млекопроизводителите не се отказаха от протеста.

Освен, че блокраха пътя, млекопроизводители разляха и литри мляко но пътното платно. Те блокираха за около 15 минути движението в знак на протест срещу ниската изкупна цена на млякото.

Стотици животновъди от цялата страна излязоха на протест край Димитровград. Те блокираха пътя към Хасково за кратко и изсипаха на платното прясно мляко. Протестиращите се обявиха срещу драстичния спад на изкупните цени на млякото и настояха за спешна намеса от страна на държавата.

В момента при себестойност около 70 стотинки, литър краве мляко се изкупува за 35-40 стотинки.

Тенчо Демирев, животновъд: “Вместо да го изливам реших да го подаря, заповядайте. 7-8 години само работим, доброволно сме заробени, аз съм зооинженер по образование и това ми е призвание, просто ми доставя удоволствие, но само така не може.”

Фермерите настояват за въвеждане на защитни механизми и гарантирана изкупна цена от 1 лев за литър краве мляко. Както и българските млечни продукти да бъдат с намалено ДДС и да се наложи данък на вносните сухи млека.

Танчо Колев, председател на Националното сдружение на месо и млекопроизводителите: “Незабавно държавата трябва да направи проследяемост на млечните произведения, които влизат в България и всички фирми, които преетикират тъй наречените топени сирена от Европа и тука стават кашкавал, трябва да бъдат спрени.”

Животновъдите прогнозират, че през есента голяма част от българските ферми ще фалират и много от тях ще започнат да разпродават животните. Според протестиращите обещаната от правителството допълнителна финансова помощ от 26 милиона лева не е достатъчна.

Протестиращите са категорични, че няма да остъпят от исканията си и вече готвят втори протест. Фермерите се заканиха, че ако в близките дни управляващите не чуят гласа им, в началото на юни ще блокират Дунав мост като очакват подкрепа и от румънските си колеги.

По-рано днес в сградата на Министерството на земеделието и храните се проведе работна среща между техни експерти и представители на Българската агенция по безопасност на храните, Националния говедовъден съюз и Асоциации на млекопроизводителите. Тя беше затворена за медиите. Акцентът на срещата беше въвеждането на етикетиране на продукти, произведени по българския държавен стандарт. Те ще бъдат отбелязвани със специален знак. До 3-4 месеца към Европейската комисия ще бъде изпратена необходимата нотификация. Целта е да се насърчи потреблението на български продукти. Според заместник-председателя на Асоциацията на млекопроизводителите в България Симеон Присадашки колкото по-бързо се случи това, толкова по-скоро ще се решат проблемите в бранша.

Симеон Присадашки – зам.-председател на Асоциацията на млекопроизводителите в България: “Ние мисля, че намерихме начина как докато изтече този срок по друг начин да успеем да презентираме продуктите, които са произведени от българско мляко и това е през кампанията на БНТ – да защитиш българското производство. Стигнахме до разбиране на Министерство на земеделието чрез Агенцията по храните да извършим контрол върху всички фирми, които ползват този знак – с това нещо, да му се даде публичност, за да гарантираме пред консуматора, че продукти през тази компания са гарантирани, че са произведени от 100% българска суровина.”

Според заместник-председателя на Асоциацията на млекопроизводителите предприетите вчера мерки от правителството за отпускане на субсидии на животновъдите са правилни. А протестите няма да решат проблемите в бранша. От сектора ще продължат да настояват за намаляване на ДДС ставката на млечните продукти на 10 процента. Това ще намали цената за крайния потребител. От Министерството на земеделието и храните отказаха коментар. Дали протестите ще продължат, предстои да видим.

Reklamlar