Написано от Христо Христов

Проблемът с нарушаването на основните човешки права в Народна република България е възприеман от тоталитарната комунистическа власт като „антибългарска пропаганда”, а за неин главен проводник са се смятали чуждестранните радиостанции, определяни от БКП като „вражески”.

Това разкриват документи на Държавна сигурност от 70-те години на ХХ век, един от които desebg.comпубликува онлайн.

Той е строго секретна справка относно: Чуждата пропаганда против НР България през 1978 г. на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия.

В него ДС посочва, че антибългарската пропаганда срещу реалния социализъм активно използва „лозунга за правата на човека”.

Представена е статистика за нарастването на предаванията, които са определяни като антикомунистически и засягащи правата на човека в радиостанции като Би Би Си, Гласът на Америка, а радио „Свободна Европа” е посочена като „най-активен и подривно-пропаганден център”.

В строго секретната справка е коментирана дейността на едни от най-изявените български емигранти като убития от ДС същата година в Лондон Георги Марков, Петър Семерджиев в Израел, Атанас Славов в САЩ и др.

Посочено е, че предаванията на радио „Свободна Европа” са насочени към интелигенцията и младежта.

„В някои от тях „съветите” за отхвърляне на зависимостта на партията, за „самостоятелна изява” стигнаха до открито подбуждане към съпротива срещу ръководната роля на БКП. За пример отново се даваха проявите на „дисиденти” в Полша ЧССР и СССР”, подчертана Шесто управление на ДС.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и „вражеските радиостанции” на Комисията по досиетата, 2014 г.

http://desebg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=3287

Reklamlar