И „…да гинат Турски племена” официално влезе визпитите на Българското училище

Много граждани на България се опасяват, ченационализмът все повече придобива чистоетнически характер, или по-просто казано, чистата любов към родината все повече се изместват от омраза към небългарите, и особено към турците, които са нарочени и за „отоманците*”.

Още по-лошо обаче е, че тази „омраза към турците*” лекичко си проправя път, и да се„официализира” в българското училище, като Министерството на образованието и науката постепенно включва възрожденски произведения съдържащи директна етническа омраза към турчина и към турците като цяло и в изпитната програма, т.е. ще се изучават (анализират и рецитират) задължително от всички ученици без оглед на собствения им етнически произход!

Това от своя страна, за децата от турски произход в българското училище създава и ще съдава среда- още по-принизяваща и обидна във връзка с признаците и особеностите им като етнически турци.  

Преди два месеца Министерството на образованието и науката обяви промени в конспектите за изпити след VII клас за 2018/2019 учебна година.

По литература седмокласниците ще трябва да подготвят и нов автор за изпита през юни 2019 г. – Добри Чинтулов, който влиза в конспекта с произведенията “Стани, стани, юнак балкански” и “Вятър ечи, Балкан стене”. Той се включва на мястото на “Ниагара!…” от “До Чикаго и назад” от Алеко Константинов.

А произведението на Алеко Константинов “Бай Ганьо у Иречека” отпада от изпитната програма.

Децата от различните етнически групи в България ще трябва да анализират стихотворението “Стани, стани, юнак балкански”- произведение, в което авторът, както си споменава „отоманците*”, в последния куплет конкретизира, че желае гибелта на„турските племена”:

„Да си развием знамената,

да светне нашата земя,

да си прославим имената,

да гинат турски племена!”

Преди около 150 години по замисъла и целта на своето създаване, тези произведения вероятно са имали определено значение, но какво ще се цели с тях ДНЕС?

Друго произведение „Къде си вярна ти любов народна” на Възрожденския даскалДобри Чинтулове пълно с моменти на още по-силна етно-религиозна омраза към турците и мюсюлманите, и вероятно също е било актуално… НО КЪМ ОНЗИ МОМЕНТ от ИСТОРИЯТА: 

На пояс тънки сабли запашете,

за бащината си земя станете,

колете турски племена,

пълнете с техните тела

пространните равнини,

дълбоките долини!”

 

Но,…каква е целта на ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изучаване на тези произведения ДНЕС в силно мултикултурната среда на българското училище? Съотносими ли са тези произведения към днешното общество на България?

Трябва ли младите българчета да се учат да приравняват своята обич към родината с омраза към турците, съобразно “посланията” в тези 150 годишни възрожденски произведения??

По какъв начин 13-14 годишните турчета трябва да обичат своята родина-България, ако тази обич се показва като равностойна на омраза към тяхната етническа група т.е. към самите тях???

 

rodopite.net

Reklamlar