alt

Репресирани от комунизма и граждани са се събрали на първия възпоменателен митинг на лагера „Белене” през лятото на 1990 г. след краха на комунистическия режим в България. Оттогава традицията да се почита паметта на жертвите продължава вече четвърт век | Фотограф: Георги Георгиев – Джони.

На 30 май 2015 г., събота, от 12 ч. на мястото на бившия Втори обект на остров Персин ще се проведе годишното поклонение в памет на жертвите на концлагера „Белене”. Създаден от комунистическия режим през 1949 г. той функционира до 1959 г., като се превръща в най-големия лагер за политически противници на БКП. През 1985 г. в него без съд и присъди са въдворени над 500 български турци, съпротивлявали се срещу „възродителния процес”.

От 1990 г. насам всяка година в края на месец май или началото на юни репресираните от комунистическия режим организират поклонение на мястото на някогашния лагер и вече четвърт век тази традиция продължава.

От миналата година в организирането на честването се включи и енорийският католическия свещеник в гр. Белене Паоло Кортези, инициирал през април 2014 г. Инициативен комитет за превръщането на Втори обект в мемориален комплекс на жертвите на комунизма.

Посещението на лагера е свободно и в него могат да участват всички, които желаят да почетат жертвите в него. Тъй като се преминава през територия на действащия в момента затвор в Белене желателно е да се носят лични карти.

Още в 9 ч. на 30 май тази година църквата до затвора, където има и място за паркиране, ще отвори врати за най-нетърпеливите, а обслужването на хората ще бъде осигурено с топли напитки и храна от над 40 доброволци беленчани.

В 10 ч. ще започне преминаването през понтонния мост до брега на остров Персин, откъдето предварително подготвени автобуси ще извозват поклонниците до бившия Втори обект на лагера „Белене”. Там от 12 ч. ще бъде открито официално тазгодишното поклонение.

В програмата за първи път е включена пиеса за живота и съдбата на лагеристите, в която ще участват деца от Белене по идея на отец Паоло Кортези. Ще бъде отслужена панихида в памет на жертвите, и предоставена възможност за изказвания, както поднасяне на венци и цветя.

Ще бъде открита и изложбата „Памет на концлагера Белене”, която показва историята на най-големия лагер за политически противници на комунистическия режим в България чрез спомени, документи и рисунки на бивши лагеристи. Тя е осъществена по идея на отец Кортези и разследващия журналист Христо Христов, като целта е да се превърне в постоянна изложба и да се продължи обогатяването й.

Тази година поклонението ще премине под потото „Белене – мост между поколенията”. „Време е да има промяна. Репресираните от комунизма намаляват с всяка изминала година. След промените те бързо бяха забравени, но е важно да приемем, започнатото от тях и паметта за жертвите да се пази от гражданското общество”, заяви отец Паоло Кортези.

На поклонението на 30 май са поканени всички граждани – българи или чужденци, които желаят да участват във възпоменанието на жертвите на тоталитарния комунистически режим. „Паметта няма граници, така че нека всички, които желаят, да заповядат”, каза свещеникът. Сайтът desebg.com ще отрази събитието с подробен репортаж.

Вижте как през 2014 г. бяха почетени жертвите на комунизма в “Белене” – ТУК.

Reklamlar