Премиерът Бойко Борисов отправи критики към партньорите си в управлението от Реформаторския блок заради гласуването на въпросите на президента за изборния референдум.

Според Борисов напоследък прави впечатление отсъствието на представителите на Блока при важни за правителството гласувания.

„Колегите от Реформаторския блок да се научат, че публично е хубаво да говорят, че са много големи демократи, но работата им в парламента е да си седят на столовете.

Когато си планират пътуванията, да знаят, че последните седмици се решават най-важните въпроси и трябва да са в залата. Омръзна ми всеки ден да ги натискам да стоят в залата, виждате какво се получава вечер. Изведнъж ГЕРБ е виновна за всичко“, коментира пред журналисти премиерът, цитиран от агенция „Фокус“.

Попитан дали президентът е бил бламиран, след като депутатите отхвърлиха два от трите въпросa за референдума наесен, премиерът заяви, че е крайно разочарован, защото ГЕРБ е подкрепяла и трите въпроса.

„Единствената партия с най-много депутати, с най-много гласове е ГЕРБ. Няма друга партия, която да е гласувала. Ако бяха другите партии цели, нямаше да се случи това, което стана в парламента. По време на здравната реформа Реформаторският блок едва събраха 4-5 депутати, вчера на реформата на Калфин – 10 души“, подчерта премиерът.

По думите му ГЕРБ е подкрепяла президента „с всички сили за референдума“, но за съжаление партньорите ѝ не са го сторили.

„Договорки не сме правили с никого. Готов съм и трите въпроса веднага да ги подкрепя с две ръце, защото са и добри, а и чисто партийно говоря – изцяло устройват ГЕРБ“, каза още Борисов.

Във връзка с гласуването в пленарна зала по въпросите за референдум премиерът посочи, че в подкрепа са гласували 55 души от ГЕРБ.

„Другите по 5, по 6, по 10, по 3, по 2 и изведнъж претенции все едно са 240. ГЕРБ си е свършил цялата работа и си е изпълнил ангажимента“, обясни Борисов.

„Нямам укор към депутатите от ГЕРБ. Оказва се, че партията, която най-много е подкрепила референдума, в същото време е най-виновна. Защо“, попита министър-председателят.

„Просто вече нашите депутати започнаха да се дразнят на партньорите за това, че публично само чуваме претенции в същото време в залата ги няма, на комисии – също. Ще си седнат малко на столовете и ще работят. Много е лесно да се правиш на голям демократ. За реформите какво се оказа – първата реформа е на вицепремиерът Ивайло Калфин и те не я и подкрепиха. Направихме я по-плавана, но мина и стана“, заяви премиерът Борисов.

Reklamlar