adalet

Бившият кмет на община Исперих Адел Решидов бе осъден окончателно за неправомерно разпореждане с 365 358 лева бюджетни средства, след като състав на Върховния касационен съд остави в сила осъдителната присъда на Варненския апелативен съд – пробация, която включва задължителна регистрация по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца. Решението на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Решидов бе обвинен от Окръжната прокуратура в Разград за престъпление по член 254 а, ал. 2, във връзка с ал. 1, във връзка с член 26, ал. , като обвинението отчете многобройни смекчаващи вината обстоятелства по член 55, ал. 1 т. 2, буква “б” от Наказателния кодекс. Окръжният съд в Разград обаче го призна за невинен, че в периода 18 ноември 2008 г. до 9 септември 2009 г. в качеството си на длъжностно лице – кмет на община Исперих, се е разпоредил с целеви бюджетни средства в размер на 365 358 лева от постоянната комисия по бедствия и аварии, за да ремонтира неподдържани с години общински сгради, молитвени домове и детска градина в четири населени места в общината, като аргументирал щетите по тях с природно бедствие, каквото не имало в този период.
След протест на Окръжната прокуратура в Разград срещу оправдателната присъда спрямо Адел Решидов състав на Варненския апелативен съд отново го оправдал по повдигнатото обвинение.
Въззивният съдебен акт е бил отменен от Върховния касационен съд поради допуснати процесуални нарушения и делото е върнато за разглеждане от друг състав на Варненския апелативен съд, който го признава за виновен и му налага наказание “Пробация” със задължителните мерки за контрол и въздействие.
Reklamlar