Най-важната новина на конгреса беше, че Бойко Борисов бетонира Корнелия Ниноваи обезоръжи другото крило в БСП, което смяташе, че ще има разговори за коалиране в бъдеще. Този конгрес беше важен за ГЕРБ, но от него някакви големи политики не се видяха. Това заяви Мария Капон в ефира на БТВ.

„Беше направено признаване на ултранационалистите. Това бе маневра. ГЕРБ получи много упреци затова, че тайната му мечта е да се коалира с БСП. Въпреки всичко това не е невъзможно в бъдеще“, смята социологът Андрей Райчев. Той припомни коалицията между НДСВ, БСП и ДПС.

„Да си съюзник с ултранационалист не е без проблем. Тези хора във Франция и Германия са забранени. Алтернатива за Германия и мадам льо Пен има договорка, че ако се класират на втори тур всички останали ще гласуват за тях. Има едно неприятно мълчание, понеже Борисов е доброто момче на Балканите. Той има още две възможности – да управлява сам с гласовете на ДПС и с голямо мнозинство. Голямата коалиция е могъща работа“, подчерта Райчев.

Според социолога ГЕРБ няма да загине убит от ляво. „Който е в ГЕРБ няма да ходи в БСП, границата е прокопана. ГЕРБ е една малка центристка партия превзела голяма територия от дясното. Тази декларация цели да запази гласовете от дясно“.

„Автентичната десница напусна територията на страната“, заяви Капон. Според нея популизма е най-страшното нещо. „Какво чухме на конгреса – че ще имаме една партия в държавата, еднолично управление“.

„ГЕРБ са отвикнали да имат опозиция. Да отстраниш шеф на НС е много трудно. Това е вторият човек в държавата. Борисов успя да отстрани тумора безкръвно. Той го направи, защото иначе Марешки му ставаше началник. Главчев постави Борисов в глупаво положение, но той се справи“, смята Андрей Райчев. Според него в рамките на година не се очакват предсрочни избори.

Reklamlar