Азербайджан дарява 1,2 млн. лева за реставрация на културно-музейния резерват „Трапезица“ във Велико Търново.

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера на Азербайджан Елчин Ефендиев беше подписан договор за дарение на средства от страна на Фондацията за историческо и културно наследство„Гайдар Алиев”. Договорът беше подписан от министъра на културата Вежди Рашидов, кмета на Велико Търнаво Даниел Панов и изпълнителния директор на фондацията Анар Алиперов.

Премиерът Борисов благодари на президента на Азербайджан Илхам Алиев, че само два месеца след техния разговор България получава тази подкрепа.

Трапезица е втората крепост на вътрешния град на Средновековен Търновград (Велико Търново). Намира се на десния бряг на р. Янтра, северозападно от Царевец. Представлява естествена крепост, заобиколена от трите си страни от реката. Някога върху стръмните скали се издигали високи стени с бойници и кули. Два напречни крепостни зида са спускали по склоновете на хълма – единият в източната част, край църквата “Св. Димитър”, а другият – в западния склон с посока към сегашния железопътен мост. В крепостта се влизало през четири входа. Главният вход на Трапезица се намирал на южната страна и е бил свързан с Царевец чрез мост над р. Янтра срещу църквата “Св. 40 мъченици”. Към този вход е водел каменен път, изсечен в скалата и достигащ до южната порта, следи от която са запазени и досега.

– See more at: http://novinite.bg/articles/93918/Azerbajdjan-daryava-12-mln-leva-za-restavraciya-na-Trapezica#sthash.3WpYtfNu.dpuf

Reklamlar